KOAH’ın Belirtileri Nelerdir?
KOAH: Kronik obstrüktif Akciğer Hastalığı
KOAH’da en sık görülen yakınmalar nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarmadır. Bu belirtiler, uzun zamandır devam eder ve genellikle zamanla kötüleşir.
Kronik öksürük genellikle ilk belirtidir. İki yıldan uzun bir sürede, yılda üç aydan fazla süren ve balgam üretiminin eşlik ettiği duruma “KRONİK BRONŞİT” denir.
Nefes darlığı sıklıkla: “zor nefes alıyorum”, “nefesim kesiliyor” veya “yeterince hava alamıyorum” şeklinde ifade edilir. Tipik olarak nefes darlığı, uzun süreli güç harcama, iş yapma durumlarında daha belirgin hale gelir ve zamanla kötüleşir. İleri vakalarda dinlenme sırasında veya sürekli nefes darlığı gözlenebilir. Bu durum, KOAH hastalarının endişe duyduğu ve hayat kalitesini düşüren en başlıca belirtidir. Ağır KOAH hastaları dudaklarını büzerek veya kollarını bir yere dayayarak nefes alır.
Sigara içen kişiler öksürük ve balgamı kanıksarlar ve bu nedenle doktora başvurmazlar. Balgam, toplumsal ve kültürel koşullara göre yutulup tükürülebilir. Nefes darlığı nedeniyle fizik aktivitede azalma ortaya çıkar. Eforda nefes darlığı çeken kişi, yol yürümek istemez, günlük işlerini azaltır, markete gitmeye çekinir ve zamanla evden çıkmamayı tercih eder hale gelir. Bu şekilde giderek artan fiziksel aktivite azalması, hastanın yaşam kalitesini bozarak hastalığın ilerlemesine neden olur, sakatlık ve ölüme yol açar. Yirmi yıl boyunca izlenen KOAH’lı olgularda haftada iki saat ve daha fazla yürüyüş yapan hastalarda hem KOAH nedeniyle hastaneye başvurularda hem de bu hastalık nedeniyle ortaya çıkan ölüm oranlarında %30‐40 azalma saptanmıştır. Bu nedenle, hem bu hastalığın önlenmesi hem de ilerlemesinin engellenmesinde ‘fiziksel aktivitenin arttırılması gerekmektedir.
KOAH hastalarında göğüs sıkışması, hırıltı olabilir. İleri düzey KOAH, akciğer damarlarında basınç artmasına neden olabilir. Basınç artışı kalbin sağ karıncığına baskı yapar ve kalbi etkiler. Bu ve benzeri şikayeti olan kişilerin bir Göğüs Hastalıkları Uzmanına başvurmaları önerilir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!