KASIM AYI : AKCİĞER KANSERİ FARKINDALIK AYI

Her yıl kasım ayı’nda sigarayı bırakma ve akciğer kanserini önleme ve tedavisi konusunda toplumda farkındalığı artırmak amacıyla dünya çapında çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Her yıl ne kadar yeni insanda farkındalık yaratabilirsek, mücadelede başarı oranımız o kadar artar.

Akciğer kanserine dikkat

Kasım ayı:Akciğer kanseri farkındalık ayı

Akciğer kanseri hem erkekler hem kadınlarda en çok öldüren kanserdir. Büyük ölçüde modern insanının hastalığıdır. 20.yüzyılın ortalarında kitlesel olarak, sigaranın yaygın kullanımı ile tüm dünyada kansere bağlı önde gelen ölüm nedeni haline gelmiştir. Yaşam boyunca Akciğer kanserine yakalanma olasılığı erkeklerde % 8, kadınlarda % 6 olarak tahmin edilmektedir.

Bir dizi faktör akciğer kanseri riskinizi artırabilir. Bazı risk faktörleri kontrol edilebilir, sigarayı bırakmak gibi. Bazı faktörler kontrol edilemez. Aile öyküsü gibi. O halde kontrol edilebilir faktörler konusunda bilinçlenerek akciğer kanserinden korunabilirsiniz.
**Sigara içmeyin
**İçiyorsanız, şimdi bırakın.
**İçmiyorsanız da Pasif sigara içiciliğinden kaçının. İkinci el dumana maruz kalmamak için sigara içilmeyen Café ve restoranları tercih edin.
**Radon gazı seviyelerinin yüksek olduğu bölgelerde özellikle alt katlarda yaşıyorsanız evinizi radon için test edin. Sık sık havalandırın
**İş yerindeki Asbest, arsenik, krom ve nikel, kömür ürünleri, hardal gazı, egzoz dumanı gibi kanserojenlerden kaçının.
**Hava kirliliği ve akciğerlere radyasyon tedavisi de risk faktörlerindendir.
**Meyve ve sebzelerden zengin bir diyetle beslenin.
**Haftanın günlerinin çoğunda egzersiz yapın.

Akciğer kanserinde tipik olarak BELIRTI VE BULGULAR hastalık ilerlediğinde ortaya çıkar. öksürük, veya öksürük karakterinde değişiklik, • kan tükürme • Nefes darlığı, Göğüs ağrısı Ses kısıklığı Zayıflama Kemiklerde ağrı ve Baş ağrısı en çok görülen belirtilerdir.
ERKEN TEŞHİS konulan hastalarda, cerrahi tedavi ile kanseri yenmek mümkün olabilmektedir. Erken dönemde belirti vermediğinden, risk gruplarında yılda bir yapılacak akciğer kanseri taramalarıyla bu ölümcül kanserin erken tanı ve tedavisi mümkündür.
30 yıl günde bir paket veya 15 yıl günde 2 paket veya 10 yıl günde 3paket içen kişilerde DÜŞÜK DOZ BT İLE yıllık tarama yapılmalıdır
TEDAVİ Gelişen tıbbi teknoloji ve cerrahi aletler sayesinde daha küçük kesiler ile yapılan daha az travmatik ameliyatlar sayesinde, eskiden ameliyat olamayan, daha ileri yaşlardaki veya nefes darlığı, kalp böbrek gibi ilave hastalıklara sahip hastalara dahi daha az komplikasyon ve daha çabuk
iyileşme oranları ile tedavi şansları artmıştır.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir